Кременецький підприємець Олег Іванюк відкрив перше власне кафе у 28 років. Цьогоріч розширив бізнес і заснував ще одне. Пандемія коронавірусу не завадила планам, але призупинила роботу на чотири місяці. Підприємець розповів Кременець.City свою історію відкриття власного бізнесу.
Олег Іванюк у свої 30 встиг побачити майже весь світ. Підприємець впродовж чотирьох років роботи на круїзних лайнерах “об’їздив” 45 країн. Був усюди, крім Америки та Нової Зеландії. Але потім вирішив повернутися додому у рідний Кременець. Оскільки в районному місті зарплати у найманих працівників невисокі, почав задумуватись про відкриття власного бізнесу.
— Для мене Кременець — це рідне місто. Як кажуть, в рідному домі стіни помагають. І я звернув увагу, що за час моєї роботи за кордоном я пропустив багато важливих життєвих моментів рідних, друзів, знайомих, які міг би з ними розділити. Мені цього не вистачало. Я побачив, що географічні вихідні дані в Україні не гірші, як в 45-ти країнах, де я був.
Якщо ми тут народилися, то чому не маємо тут жити і працювати?
Підприємливий хист проявлявся ще зі шкільних років
Олег зізнається, підприємливий хист у нього проявлявся ще в шкільному віці. Чим старший ставав, тим серйознішими були ідеї і, відповідно, на більші фінансові суми. Пробував реалізовувати багато з них, але безрезультатно — через брак знань і досвіду.Наприклад, спробував розвивати свій інтернет-магазин.
— Найняв програмістів, вони мені зробили сайт. Знайшов постачальників товару, вклав гроші в рекламу. Але так сталося, що ще один інтернет-магазин нікому не був потрібен. Я не врахував, що є велика конкуренція на ринку, багато інших моментів. А гроші були потрачені, — констатує факт підприємець.
Кременчанин радить перш ніж почати свою справу, вивчити ринок і досвід тих, хто в цій галузі вже чогось досягнув. Знайти людей, з якими можна порадитися. Пробувати себе в різних сферах. Не здаватися, і коли не вдається, пробувати ще раз. І обов’язково вчитися: читати бізнес-літературу, дивитися бізнес-канали.
Відкриття двох локацій кафе “Welldone”
Ідея відкрити кафе виникла “за чашкою кави під час розмови по суті ні про що”, пригадує підприємець. Тоді вони з другом, який також побував за кордоном, розмовляли про те, як там живуть люди. Згадали й про невеликі кафе швидкого харчування, які виглядають там гарно. Як приклад наводить культуру вуличного відпочинку в Італії чи в Іспанії.Підприємливий хист проявлявся ще зі шкільних років
Олег зізнається, підприємливий хист у нього проявлявся ще в шкільному віці. Чим старший ставав, тим серйознішими були ідеї і, відповідно, на більші фінансові суми. Пробував реалізовувати багато з них, але безрезультатно — через брак знань і досвіду.
Наприклад, спробував розвивати свій інтернет-магазин.
— Найняв програмістів, вони мені зробили сайт. Знайшов постачальників товару, вклав гроші в рекламу. Але так сталося, що ще один інтернет-магазин нікому не був потрібен. Я не врахував, що є велика конкуренція на ринку, багато інших моментів. А гроші були потрачені, — констатує факт підприємець.
Кременчанин радить перш ніж почати свою справу, вивчити ринок і досвід тих, хто в цій галузі вже чогось досягнув. Знайти людей, з якими можна порадитися. Пробувати себе в різних сферах. Не здаватися, і коли не вдається, пробувати ще раз. І обов’язково вчитися: читати бізнес-літературу, дивитися бізнес-канали.
Відкриття двох локацій кафе “Welldone”
Ідея відкрити кафе виникла “за чашкою кави під час розмови по суті ні про що”, пригадує підприємець. Тоді вони з другом, який також побував за кордоном, розмовляли про те, як там живуть люди. Згадали й про невеликі кафе швидкого харчування, які виглядають там гарно. Як приклад наводить культуру вуличного відпочинку в Італії чи в Іспанії.