У березні подорожчає хліб, м'ясо і яйця: експерт дав прогноз щодо зростання цін на продукти

М'ясо подешевшало, а вартість пісного борщу не змінилася. Продукти в лютому зросли лише на 0,1%. Про це повідомив голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

"Спостерігається добра тенденція, коли за перші два місяці 2019 року ціни на продукти харчування зросли значно менше, ніж у попередні п’ять років. Лютий став місяцем помірного зростання вартості продуктів, а третина навіть стала дешевше", - повідомив Дорошенко.

Так, вартість кошика з 31 соціального продукту зросла за лютий лише на 0,1% до 1237 грн. Більшість продуктів дорожчали або дешевшали в рамках 2%.

"Стало дешевше все м'ясо та м’ясні вироби, окрім сала. Так ціна курячого філе впала на 1,3%, свинини – на 1,2%, ковбаси – на 0,8%, а яловичини та курячої тушки – на 0,4%. Важко пригадати, коли в останній раз усі види м’яса за місяць ставали дешевше. І лише сало додало 0,4% вартості, хоча в столиці його вартість впала", - розповів експерт.

Крім того, за словами Дорошенка, стабільно зростає вартість хліба. За останній зимовий місяць житній хліб став дорожчим на 1,2%, пшеничний хліб залежно від сорту борошна набрав від 1,6 до 1,8%, а батон підстрибнув на 2,1%.

Молочний кошик також подорожчав. Єдиним молочним продуктом, який став трохи доступніше виявився сир, який знизився на 0,2%. Водночас на 3,3% стало дорожче вершкове масло. Сметана зросла на 1,6%, а молоко - на 0,8%.

"Уся бакалія впевнено йшла до гори і тенденцію порушив лише рис, який впав на 0,3%. У той же час манка – на 0,1%, соняшникова олія – на 0,2%, макарони зросли на 0,4%, борошно – на 0,6%, ячна крупа – на 1,1%.", - повідомив голова.

У підсумку вартість пісного борщу за місяць майже не змінилася, але окремі його інгредієнти стали дорожчими, а деякі дешевшали. Більш ніж на 13% подорожчала капуста, а картопля - на 3,4%. А ось вартість буряків впала на 3,9%, моркви - на 4,1%, а цибулі - на 7,1%.

У лютому вартість курячих яєць піднялася на 0,4%. Також гречка подорожчала майже на відсоток і цукор додав піввідсотка.

Топ-5 продуктів, які найбільше подорожчали в лютому у відсотках:

Капуста - на 13,1%
Картопля - на 3,4%
Масло - на 3,3%
Пшоно - на 3,1%
Батон - на 2,1%.
Топ-5 продуктів, які найбільше подешевшали в лютому у відсотках:

Цибуля - на 7,1%
Морква - на 4,1%
Буряк - на 3,9%
Куряче філе - на 1,3%
Свинина - на 1,2%.
"У березні істотно зросте ціна на хліб, борошно, макарони, крупи, яблука і курячі яйця. Падіння ціни на м'ясо зміниться зростанням. Цінові гойдалки на овочі будуть тривати до літа. Молочний кошик також буде дорожчати, але частина подорожчання зніме падіння закупівельної ціни на молоко. Тому березень не буде спокійним. Інфляція в березні може зрости до 1,5%", - підсумував Дорошенко.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення