Лікарі наголошують — ціна неправдивих уявлень про цю хворобу може бути дуже високою. То які міфи про грип найбільш поширені?
Розвінчуємо їх з Оленою Левицькою, лікаркою-епідеміологинею, Федором Лапієм, лікарем-інфекціоністом, імунологом, та Оленою Решетник, сімейною лікаркою, знавчинею народних методів лікування пише Експрес.
ГРИП ПРОСТО ТАК НЕ МИНАЄ
Ф. Лапій:
— Грип, як і ГРВІ, провокують віруси. Але збудники ГРВІ уражають, як правило, ніс і верхні дихальні шляхи. А грип здатний швидко вразити бронхи, легені. Чекати, що він мине сам — без лікування — не варто. Тоді ви збільшуєте ризик розвитку ускладнень, найчастіше — пневмонії.
КОЛИ І ЧИМ ЗБИВАТИ ТЕМПЕРАТУРУ?
О. Левицька:
— При гарячці зазвичай лікарі рекомендують препарати на основі парацетамолу, однак лише тоді, коли температура тіла перевищує 38 — 38,5 градуса. Це пов’язано з тим, що при підвищеній температурі виробляються захисні антитіла. Збиваючи її, ми порушуємо цей механізм. Не рекомендують при грипі пити аспірин, він може призвести до розвитку важкого ускладнення — печінкової недостатності.
ЯК ДІЮТЬ ЛІКИ ПРОТИ ГРИПУ?
“Одні з таких ліків стимулюють вироблення інтерферону, — каже Федір Лапій. — Дія інших препаратів полягає у безпосередньому впливі на певні штами грипу, блокуванні розмноження вірусів грипу типів А і B, завдяки чому зменшується їх токсичний вплив”.
ГРИП НЕ БОЇТЬСЯ МОРОЗУ
Ф. Лапій:
— Що вища температура повітря, то коротше життя вірусу грипу. У замерзлому стані деякі віруси можуть зберігатися тисячі років.
ПРАВИЛО ДЛЯ ТИХ, ХТО КАШЛЯЄ
О. Левицька:
— Не варто затуляти долонею рота, коли кашляєте. Краще закриватись внутрішнім згином ліктя, одноразовою хустинкою. Інакше на долоні залишаться краплі слизу. До 5 — 15 годин вірус грипу живе на шкірі.
ПИТИ — БАГАТО. А ЇСТИ?
О. Решетник:
— Зазвичай у хворої людини немає апетиту, і не треба змушувати себе їсти. Але й голодувати не слід, це може підсилити інтоксикацію організму. Їжа має бути легкою (перетерті овочеві супи, бульйони), можна відмовитися хіба від м’яса, адже воно важко перетравлюється, пиття — часте і вітамінізоване (морси, несолодкий узвар, чаї з липою, малиною, ромашкою). Молока краще не вживати, а ось кисломолочні продукти будуть корисні.
ЧИ БОЇТЬСЯ ГРИП ВІТАМІНУ С?
О. Левицька:
— Доведено, що надмірні дози цього вітаміну додатково навантажують нирки, провокують виділення стресових гормонів, а це пригнічує імунітет. Аби забезпечити організм фізіологічною добовою дозою вітаміну С, не потрібно їсти драже. У середньому на день досить одного лимона чи апельсина, двох-трьох яблук, однієї цибулини, 100 грамів квашеної капусти.
ЯКЩО ХВОРІВ НА ГРИП А, ТО ЧИ ЗАХВОРІЮ НА ГРИП В?
— На жаль, імунітет в організмі формується лише до конкретних штамів грипу, він утримується в середньому 1 — 4 роки.
Розвінчуємо їх з Оленою Левицькою, лікаркою-епідеміологинею, Федором Лапієм, лікарем-інфекціоністом, імунологом, та Оленою Решетник, сімейною лікаркою, знавчинею народних методів лікування пише Експрес.
ГРИП ПРОСТО ТАК НЕ МИНАЄ
Ф. Лапій:
— Грип, як і ГРВІ, провокують віруси. Але збудники ГРВІ уражають, як правило, ніс і верхні дихальні шляхи. А грип здатний швидко вразити бронхи, легені. Чекати, що він мине сам — без лікування — не варто. Тоді ви збільшуєте ризик розвитку ускладнень, найчастіше — пневмонії.
КОЛИ І ЧИМ ЗБИВАТИ ТЕМПЕРАТУРУ?
О. Левицька:
— При гарячці зазвичай лікарі рекомендують препарати на основі парацетамолу, однак лише тоді, коли температура тіла перевищує 38 — 38,5 градуса. Це пов’язано з тим, що при підвищеній температурі виробляються захисні антитіла. Збиваючи її, ми порушуємо цей механізм. Не рекомендують при грипі пити аспірин, він може призвести до розвитку важкого ускладнення — печінкової недостатності.
ЯК ДІЮТЬ ЛІКИ ПРОТИ ГРИПУ?
“Одні з таких ліків стимулюють вироблення інтерферону, — каже Федір Лапій. — Дія інших препаратів полягає у безпосередньому впливі на певні штами грипу, блокуванні розмноження вірусів грипу типів А і B, завдяки чому зменшується їх токсичний вплив”.
ГРИП НЕ БОЇТЬСЯ МОРОЗУ
Ф. Лапій:
— Що вища температура повітря, то коротше життя вірусу грипу. У замерзлому стані деякі віруси можуть зберігатися тисячі років.
ПРАВИЛО ДЛЯ ТИХ, ХТО КАШЛЯЄ
О. Левицька:
— Не варто затуляти долонею рота, коли кашляєте. Краще закриватись внутрішнім згином ліктя, одноразовою хустинкою. Інакше на долоні залишаться краплі слизу. До 5 — 15 годин вірус грипу живе на шкірі.
ПИТИ — БАГАТО. А ЇСТИ?
О. Решетник:
— Зазвичай у хворої людини немає апетиту, і не треба змушувати себе їсти. Але й голодувати не слід, це може підсилити інтоксикацію організму. Їжа має бути легкою (перетерті овочеві супи, бульйони), можна відмовитися хіба від м’яса, адже воно важко перетравлюється, пиття — часте і вітамінізоване (морси, несолодкий узвар, чаї з липою, малиною, ромашкою). Молока краще не вживати, а ось кисломолочні продукти будуть корисні.
ЧИ БОЇТЬСЯ ГРИП ВІТАМІНУ С?
О. Левицька:
— Доведено, що надмірні дози цього вітаміну додатково навантажують нирки, провокують виділення стресових гормонів, а це пригнічує імунітет. Аби забезпечити організм фізіологічною добовою дозою вітаміну С, не потрібно їсти драже. У середньому на день досить одного лимона чи апельсина, двох-трьох яблук, однієї цибулини, 100 грамів квашеної капусти.
ЯКЩО ХВОРІВ НА ГРИП А, ТО ЧИ ЗАХВОРІЮ НА ГРИП В?
— На жаль, імунітет в організмі формується лише до конкретних штамів грипу, він утримується в середньому 1 — 4 роки.