Великдень у 2018 році випадає на 8 квітня, а це значить, що вже треба скуповувати продукти для святкового столу.
Паска є головною традиційною стравою на Великдень. Християни вірять, що, готуючи великодній хліб, слід відкинути всі погані думки і запастись хорошим настроєм – тоді паска точно вдасться, пише Доба.Класичний рецепт паски
Інгредієнти - молоко – 500 мл; - сухі дріжджі – 11 г (або звичайні – 50-60 г); - борошно – 1-1,3 кг; - яйця – 6 шт.; - вершкове або маргарин – 200 г; - цукор – 250-300 г; - роздинки – 300 г; - ванільний цукор – 1 ч. л. - дрібка солі. Для глазурі: – 2 білки; – 100 г цукру.
Як приготувати тісто для паски
Підігрійте молоко. У теплому молоці розчиніть дріжджі. Додайте 500 г борошна, добре розмішайте. Покладіть у тепле місце і накрийте рушником. Зачекайте близько 20 хвилин, щоб опара збільшилася вдвічі.
Відділіть білки від жовтків. Жовтки розітріть із цукром і ванільним цукром. Білки збийте з дрібкою солі в піну.
В опару додайте жовтки, перемішайте. Далі додайте розм’якшене масло, перемішайте, далі – білки, перемішайте.
Додайте решту борошна, замісіть тісто. Воно не повинно бути крутим і прилипати до рук. Знову поставте тісто в тепле місце. Дайте йому добре піднятися (зачекайте 50-60 хвилин).
Родзинки замочіть в теплій воді на 10-15 хвилин, воду злийте. Додайте родзинки в тісто, перемішайте і знову поставте в тепле місце, щоб воно добре піднялося.
Змастіть форму маслом, викладіть тісто на 1/3 висоти форми. Накрийте плівкою або рушником. Дайте тісту ще раз піднятися вже у формі.
Поставте форму з тістом в розігріту до 100 градусів духовку, випікайте 10 хвилин.
Потім підніміть температуру до 180 градусів, випікайте до готовності (25-35 хвилин).
Як приготувати глазур
Збийте білки з дрібкою солі в піну. Додайте цукор, збивайте до стійкої піни. Готові гарячі паски змастіть глазур’ю. За бажанням можете прикрасити кондитерською посипкою або цукатами.